неделя, 12 декември 2010 г.

КОПРИВЩИЦА - НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

КОПРИВЩИЦА – НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

11 декември 2010 г., събота, 07.00 часа: -17°С, 10 ч. - -12°С. И силен вятър (нещо рядко за закътания в долината на Тополница, на билото на Средна гора градец), който удвоява, май, градусите. Снежец – 3-4 см, ама навява. По обед вятъра стихва и туристите плъпват по старинните улички, мегданите, музеите (и заведенията живват, разбира се).

12декември, неделя, 07.00 часа: -15°С, 10 ч. - -11°С. Слънчево, приятно, вятърът е „избягал” нейде по полето. Само дето и туристите нещо ги няма. Е, сигур’ отмарят след емоционалната съботна вечер...

Иначе, в такива тихи и спокойни дни (преди Коледнто и новогодишното пренаселение и тълпи) е времето пълноценно и истински да попиете магията, да усетите чара на Копривщица; да поскитате по калдаръмените сокаци, да снимате каменните мостчета и дувари, достолепните порти и чардаци. И още, и още...

Ами – ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!


   КОПРИВЩИЦА - СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ

“Хубава си, моя горо, миришеш на младост!…. И днес томително и с трепетно вълнение попиваме с душите и сърцата си омайните стихове на Любен Каравелов, пропити с носталгия - обич и тъга по родния край, вдъхновени от неповторимата природна красота на Копривщица и станали песен на цял народ. Тази песен ще чуете и вие със сърцата си в старинния град, сгушен в прегръдките на най-високата котловина на Същинска Средна гора, гален от лъчите на топлото планинско слънце, съхранил своята горда история и уникалните си културни паметници през вековете. 
А когато, потопили се сред омаята на прохладните гори, отпиете от кристално чистите води на бистрите планински извори и уморени, приседнете на слънчева, пъстроцветна поляна, за да се полюбувате на просторни, приказно-красиви гледки, тогава, като в познатата Каравелова песен, вие в един безкраен миг ще почувствате и осъзнаете защо този райски кът е частица и въплъщение на всичко българско и родно, на нашата същност като хора и българи.
Тук, където Средна гора е разтворила пазви на самото си било, за да приюти в една приказна долина този невероятен град, е самото сърце на България, казват поети. Тук, където са се раждали велики поети и просветители, революционери, държавници: "Шепа селце, а плеяда величави имена!…", откъдето тръгва трагичното и кърваво, но освободително Априлско въстание, тук през Възраждането е поставено началото на нова България. Тук днес възрожденските къщи, улички, порти, сводести мостчета, старинни чешми за вечно пазят спомени за героични българи и славни времена. Тук, където е сбрана една невероятна пъстрота на всичко най-българско - дух и материя, в тези топли и прохладни, в тези разкошни летни дни можете да преживеете, да станете част от МАГИЯТА КОПРИВЩИЦА!…
Едно красиво-приказно и вълнуващо изживяване са и разходките из града, с прекрасните и поетични улични ансамбли от романтични възрожденски къщи с красиви дървени порти и високи каменни зидове, по кривите калдаръмени сокаци, покрай ромолящите планински потоци и старинните чешми от дялан камък. Тук можете да бродите с часове в Дебелянов унес, да шептите и сътворявате стихове - родени сякаш сами от тази невероятна атмосфера. Да рисувате, да снимате, да мечтаете. И да любите.

Градът се намира в централната част на България на 110 км източно от София и на 90 км северозападно от Пловдив. Разположен е на 1060 м. н. в., (най-високо разположеният град в България) в интересна вътрешнопланинска котловина на самото било на Средна гора, по поречието на река Тополница, която извира от издигащите се наблизо най-високи върхове в планината - Богдан 1604 м. и Буная - 1572 м. Голямата надморска височина, обширните (засега) вековни гори, бистрите потоци, кристалночистият, свеж въздух правят природата и климата тук също уникални. Поради това градецът е един превъзходен курорт и с продължителната си, снежна и здрава зима, и с топлото и прохладно лято.

НЯКОИ ДАННИ ЗА ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА
(2003 г.)

Площ:  139.165 км²; Града:  1 368 дка.
Население:  2 557 души (2003 г.)
До 19 г.:  16%;
Работоспособни: 58%;
Пенсионери: 26%.
Структура на заетостта
Селско стопанство:  42%;
Индустрия:  16 %;
Туризъм, търговия и услуги:
Бюджетна сфера:
СОУ “Л. Каравелов”:  341 ученици; педагогически персонал 33 (2003-4 уч.  г.)
ЦДГ “Евлампия Векилова”:  80 деца; 17 персонал.
Надморска нисочина:  1060 м.; средно – 1172 м.
Средногодшна температура: +6.8º;  януари:  -4.2º;  юли: +16.8º.
Река Тополница:  154.8 км. дължина.
Земеделски земи: 55 079 дка (39.6%); ниви  13 043 дка (23.7%);
необработваеми:  50% ;
Държавни земи:  84 539 дка (61%);
Общински:   28 090 дка (21%);
Частни:   18%
Картофи: 6 200 дка; 1.5 т/дк – добив.
Горски фонд:  81 243 дка (59%);
Държавен:
Общински:
Частни:

За контакти:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ                           WWW:  koprivshtitsa-bg.com
ОБЛАСТ СОФИЙСКА                                  
КОПРИВЩИЦА 2077                                E-mail: obs_koprivshtica@abv.bg
Община Копривщица                                              Лице за контакти: 
ул. “Любен Каравелов “№ 16                                    Милена Паралеева
Тел.: 00359 7184/ 21-24; факс: 21-04              Тел.:   00359 888118288

Уникално и безценно е богатството съхранено в Копривщица, перла в съкровищницата на България. Над 250 са паметниците на културата в града, а шестте къщи-музеи показват и разказват за епохата на българското Възраждане и великите българи, родени тук, за техните дела на ползу роду, за епохалните събития в нашата история. Те са основната културна атракция в града и задължителна спирка за туристите. За тяхното опазване, развитие и ежедневна работа се грижи ДИРЕКЦИЯТА НА МУЗЕИТЕ в града.
Музеите в Копривщица работят от 09.30 до 17.30 (през зимния сезон от 9 до 17) часа без прекъсване, като в понеделник почиват музеите "Т. Каблешков," Битов музей Ослекова къща и"Д. Дебелянов", а във вторник - "Л. Каравелов", Битов музей Лютова къща и "Г. Бенковски". За повече информация и заявки за посещения:
Дирекцията на музеите организира по желание на гостите обиколки из града и околностите; наблюдаване и участие в изработване на битови предмети, и във фолклорни прояви; организиране сватбени тържества и други чествания във възрожденска обстанова; заснемане на музикални и други видеоклипове и филми с невероятен декор от старинна архитектура; организиране на конференции, семинари и научни форуми; открити уроци; консултантска помощ;  литературни вечери и четения;  ; премиери на книги; работа с богат архив от документи и условия за научно-изследователска работа.

ЗА КОНТАКТИ:
Дирекция на музеите – Копривщица
Площад “20-ти Априлий” № 6, п. к. 2077
Тел./факс 07184 / 21-80;
Искра Шипева – директор, 088/ 574 31 17

Старото училище “Свети Кирил и Методий” е паметник на културата и тук е създадено от видния книжовник Найден Геров през 1846 г. това е първото класно училище в България.

Реализирането на проект за екотуризъм създаде нови възможности за разходки, отдих и наслада чрез създаването на 11 нови туристически екопътеки със заслони в Средна гора и аткракции сред красивата природа и уникални феномени.
Най-съвременни условия за информация
и цялостно обслужване на туристите предоставя модерният
Посетителски център "Богдан"
(До училището)
бул. "Хаджи Ненчо Палавеев" № 77А.
Лице за контакти:  Милена Паралеева  Тел.:   00359 888118288
                  В Копривщица местата за спане и хранене са около 1 000. Можете да отседнете в уютни малки хотелчета и къщи за гости, механи във възрожденски стил или модерни ресторанти. За информацията и настаняването се грижи

Туристическият информационен център
площад - "20-ти Априлий" № 4.
ЗА КОНТАКТИ:   тел./ факс -  07184/ 21-91;  www.koprivshtitsa.info;
e-mail: tourist_centre@yahoo.com;  skype:  koprivshtitsa.info

Обектите на БТС  в Копривщица са туристическите спални "Богдан" и "Войводенец", които предлагат туристически условия.
Телефони: 07184/21-45, 21-63, 22-15; 088/ 773 34 30.

За пешеходните туристи - внимание!
Хижа "Богдан" е разрушена и не работи!!!


ОКОЛО КОПРИВЩИЦА

        На няколко километра югозападно от Копривщица , малко под гарата, на река Тополница се намира планинският язовир “Душанци” с богати възможности за риболов, водни спортове, къмпиране и отдих, съчетан с приятни разходки из красивите околни гори, богати с гъби, разнообразни билки и горски плодове.

        24 километра на юг по шосето за Пловдив е известният балнеологичен курорт Стрелча с минерални бани, басейни, почивни станции. Селището е с много богата древна култура, представена в местия исторически и археологичен музей с изключителни находки. Наблизо е и една от най-големите и богати тракийски могилив България – Жаба могила. На 14 км от Стрелча е Панагюрище,  на 20 км  -Старосел с известната тракийска могила.

        Еленската базилика е интересен обект с внушителни останки от раннохристиянска църква и манастир от V-VІ век. Намира се в полите на Стара планина, на 2 км северно от шосето за София, отбивката е между с. Антон и град Пирдоп.

       Екскурзии в рамките на един ден могат да се правят и до Клисура – 20 км; Пирдоп и Златица – 30 км; Карлово и Сопот – 50 км.
ХИЖИТЕ ОКОЛО КОПРИВЩИЦА

    ХИЖА "СРЕДНОГОРЕЦ"

Намира се  в Средна гора, на около 5 часа източно от Копривщица. По маршрута се изкачва първенеца на Средна гора връх Богдан (1604 м.н.в.; 3.5 ч. от Копривщица и 1.5 ч. до хижата). От града посоката е изток по течението на Крива река. Добра маркировка, до върха. Модерна сграда с всички удобства и туристически цени. Предлага храна и напитки.
Тел.088/942 82 93


ХИЖА "ПАВЕЛ ДЕЛИРАДЕВ"
Намира се  в Средна гора, на около 4 часа източно от Копривщица. Посоката от града е западно по течението на Бяла река и добра маркировка. Туристически удобства и туристически цени. Храна и напитки по предварителна заявка.
Тел.088/ 296 63 37; 087/ 625 76 86; Е-mdil: tihanova@abv.bg


ХИЖА "ВЕЖЕН"

Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от местността Козница, посока север, на около 6 часа. Маркировка почти липсва, гони се посока север и билото, а оттам по маркировката. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 90


ХИЖА "ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ"
Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от село Антон (източния край), посока изток - североизток, на около 6 часа. Добра маркировка. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 84;


ХИЖА "МОМИНА ПОЛЯНА"

Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от село Антон (площада), посока север, на около 5 часа. Добра маркировка. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 89
ХИЖА “ПАСКАЛ”

Изходен пункт - гара Пирдоп, на 2.5 - 3 часа по добра маркировка на
 север от жп гарата. Кацнала на южния склон на Стара планина под едноименния
 връх (2029 м.), тя е възлов пункт за преходи към билото на Стара планина и
съседните  хижи “Свищи плаз” – 1.5 ч., “Момина поляна” – 3.5–4 ч.,
 “Г.Бенковски” – 5 ч., “Вежен” – 6.5–7 ч.
Тел. 088/ 514 87 12; 088/ 758 11 50






КОПРИВЩИЦА

Ти си моята любов закъсняла.
Та аз до трийсет не съм те познавал.
И внезапно пред мене изгряла
аз отдавна за теб съм изгарял,
за да срещна във теб красотата
на две очи от любов засияли.
Да приема с покорство съдбата
да стана син на реките ти бели.
И всред твоите горски усои
всяко лято прохлада да дишам.
Да се чувствам пред портите твои
по Дебеляновски млад и излишен.
Да не виждам как бягат годините -
тука времето сякаш е спряло…
Възрожденски са все още руините,
в които то е до днес оцеляло.
А когато пристъпя на пръсти
в оня двор с белоцветните вишни
аз със обич пред тебе се кръстя.
И на щастие въздуха дишам.

                             Георги Н. Киров

Съставил:  Дойчо Иванов

За контакти:
КЪЩА МУЗЕЙ “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”
 КОПРИВЩИЦА 2077, Ул. „Д. Дебелянов” №6
ДОЙЧО ИВАНОВ
Уредник
Тел. 088/ 635 35 19; 07184/ 20-77; дом: 29-61
www: store2.data.bg/dimco/Index.htm
Скайп: dodone54





КЪЩАТА - БАЩИНА И РОДНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН...

неделя, 5 декември 2010 г.

ЛИТЕРАТУРНИ МУЗЕИ - КНИГИ. ПРЕДЛОЖЕНИЕ, АДРЕСИ. МАРТИРОЛОГ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Представям ви идеята на издателство „Славена”-Варна, с управител Наско Якимов. Надявам се да я обсъдите и дообогатите. Пращам известните ми адреси, които ви моля да допълните и прецизирате. Надявам се да създадем един пълен адресник, добри контакти и да помислим за една сбирка в скоро време. На коята да обсъдим работата си, да споделим идеи и виждания, да инициираме нови форми, контакти и т. н.. Както и да помислим за едно наше сдружение и близки, регулярни и ефективни връзки.
Моля попълнете и допълнете и този мартиролог на българската литература.

ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И УСПЕХИ!!!
ОЧАКВАМ ОБАЖДАНИЯ И МЕЙЛИ.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Славена” ООД, Варна, 9000 “Радко Димитриев” 59А
тел./ факс 052/602 465, е-mail:slavenaood@gmail.com, www.slavena.net
Носител на награди “Варна”, “Христо Г. Данов”, СБП, СБЖ, НАТ, ПТСВ

Идея за издаване на поредица от книги,
посветени на български писатели
с музеи в различни селища на България
Работно наименование на библиотеката „Музеи на български писатели”

Предложение за редакционна колегия – доц. д-р Радослав Радев, Наско Якимов, Васил Василев
               
Идеята се роди през 2005 г. По повод Славейковите дни в Трявна. След това посетих музеите на: Вапцаров в Банско, Д. Дебелянов в Копривщица, И. Вазов в Сопот, Й. Йовков в Жеравна и Добрич, на Л. Каравелов и Г. Раковски в Котел, на Хр. Ботев в Калофер и на Левски в Карлово.
                Оказа се, че на повечето места няма отделно издание на творбите на писателите и за техните живот, творчество и музеи. Посещаемостта е голяма и има нужда от подобни издания.

                Налага се мнението: има нужда да се създаде такава библиотека. Следва:
  1. Създаване на списък на музеите на българските писатели.
  2. Създаване на ред на издаване на книгите по списъка.
  3. Определяне на съдържанието.
  4. Определяне на оформлението.
  5. Технически характеристики.
  6. Автори
  7. Съмишленици
  8. Финансиране

                Какво може да е съдържанието на всяка книга?
  1. Избрани произведения на автора, част от които задължително да бъдат съобразени с учебната програма.
  2. Биографична справка – кратка.
  3. Библиография – кратка.
  4. Текст за случки с и около автора, които да въвеват читателя в истинската тема – произведенията. Този текст е ключът, който може да провокира читателите. Той задължително трябва да е интересен, интригуващ, и непознат на масовия читател.

Какво може да е оформлението?
  1. Библиотечно – задължително за всички книги.
  2. Корицата задължително да включва: портрет на автора, знакът на „Славена”, името на съставителя. На гърба карта на музеите на писатели в България или списък на книгите от библиотеката, или друго.
  3. Покана до художника Васил Василев да нарисува портретите. От него до сега имаме в издателството портрети на: Ботев, Вазов, Стамболов, З. Стоянов, Левски.
  4. Снимки на музеите, писателите, паметници, селищата и други???
  5. Тяло – ч/б и цветно.
  6. Формат – 165/230 мм
  7. Обем – до 100 стр.
  8. Първоначален тираж – 500 бр.
  9. Ориентировъчна цена – 5 лв.
(МАРКИРАНОТО  С ЧЕРВЕНО СА МОИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ -- ДОЙЧО ИВАНОВ
От къде да се започне?
1.               Димчо Дебелянов – 2011 г.
2.               Никола Вапцаров
3.               Христо Ботев
4.               Захари Стоянов
5.               Петко Славейков – 2011 г.
6.               Пенчо Славейков – 2011 г.
7.               Любен Каравелов
8.               Гео Милев
9.               Пеньо Пенев
10.            Чудомир
11.            Иван Вазов
12.            Пейо Яворов
13.            Йордан Йовков
14.            Елин Пелин
15.            Христо Смирненски
16.            Петя Дубарова

... – тук реда може да се състави в зависимост от готовността на авторите и текстовете.
Както и да се добавят и други имена и музеи

Кои да са авторите и съставителите?
1.       Уредници в музеите.
2.       Преподаватели в университети.
3.       Писатели, литературни критици.
4.       За текстовете се изплащат хонорари на базата на конкретни договори.

Съмишленици. - Библиотеката може да е съвместно издание на изд. „Славена” и литературните музеи в България.
1.       Колегите от литературните музеи.
2.       МОН.
3.       МК.
4.       Общините с музеи, и тези, свързани с авторите.

 Финансиране
1.       Издателство „Славена”.
2.       МОН, МК, общини.
3.       По програми за развитие на общини и за развитие на културата.

Разпространение и продажби срещу търговска отстъпка от 25%
1.       В музеите.
2.       В книжарската мрежа.
3.       Училища и университети.
4.       Общини.

Съпътстващи продукти
1.       Сайт на библиотеката, с линкове към сайтовете на музеите.
2.       Пощенски картички.
3.       Портрети.
4.       Фотодипляни.

Рекламни партньори
1.       Централни ежедневници.
2.       Местни вестници.
3.       Интернет.
4.       ТV – ако е възможно

Настоящото предложение е обсъдено с доц. д-р Р. Радев и има за задача да запознае колегите от литературните музеи с идеята и потърси партньорство с тях.

Н. Якимов – управител на изд. „Славена”

02.09.2010 г.
Гр. Варна



ЛИТЕРАТУРНИ МУЗЕИ
АДРЕСИ

Национален литературен музей
Румяна ПАШАЛИЙСКА - директор
088/ 519 50 46
София 1000, ул. "Г. С. Раковски" № 138, тел. 987 34 14
E-mail:  nlmuseum@abv.bg;
Люблина Желева  -  liublina@abv.bg – 088/ 998 80 74

НЛМ - Архив, бул. "Дондуков" № 95, тел. 846 82 37
Д-р Стефанка Кръстева, 088/ 921 92 50; 262 447 - дом.
E-mail: braor@abv

Музей "Петко и Пенчо Славейкови" – 02/987 19 45
Е-mail: ……………………………….

Музей "Никола Й. Вапцаров"
София, ул. "Ангел Кънчев" № 37
Катя Кузмова-Зографова - уредник
Тел. 987 29 33, 751 372 - дом.; 088/ 771 08 68
E-mai: katia_zograf@yahoo.com

Музеен комплекс - Банско
Банско 2770, Област Благоевград
Тел. 07447/ 83-04, 83-03
Асен Коев, тел 24-92, 088/ 828 58 15
Е-mail: ……………………………….

Исторически музей – Димитровград 6400
Ул. “Св. Климент Охридски” №7, тел. 0391/ 667 87
Елена Георгиева – директор, 088/ 855 99 10
Нели Тодорова – 088/ 820 98 97;  E-mail: museumdg@mail.bg

Музей "Пеньо Пенев"
Димитровград 6400, бул. "Димитър Благоев" №9
Живка Шишкова - уредник.
Тел. 0391/ 609 86; 609 70 - дом.; 088/ 655 99 759Е-mail: ……………………………….

Музей "Иван Вазов" - Сопот
Цветанка Неделчева - директор
Тел. 03134/ 20-70, 21-70
Е-mail: ……………………………….


Музей "Чудомир", Казанлък
Пеньо Терзиев - директор, тел. 0431/ 644 19, 431 32; 088/ 834 51 23
Е-mail: ……………………………….

Музей "Петя Дубарова" - Бургас
Димо Карабелов - уредник, тел. 056/ 814 110
Елица Дубарова - Петкова, тел. 205 47
Евгени Апостолов, тел. 055113372, 056/ 357 68, 218 96
Е-mail: ……………………………….

Музей "Гео Милев" - Стара Загора
Георги Янев - директор, тел. 042/ 623 450, Ул. "Гео Милев" № 27

Музей "Пейо К. Яворов" - Чирпан
Тодор Иванов – главен уредник, тел. 088/9594293; 0416/ 40-19;
Е-mail: todor55@abv.bg


Музей "Емилиян Станев"
Велико Търново - 5000,  ул. "Никола Златарски"№20
Радка Пенчева - директор, тел. 062/621 925; 089/ 734 47 48
E-mail:  emstanevmuseum@abv.bg


КЪЩА МУЗЕЙ “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”
 КОПРИВЩИЦА 2077, Ул. „Д. Дебелянов” №6
ДОЙЧО ИВАНОВ
Уредник
Тел. 088/ 635 35 19; 07184/ 20-77; дом: 29-61
www: store2.data.bg/dimco/Index.htm
Скайп: dodone54



 Музей "Йордан Йовков" – Добрич 9300
Кремена Иванова Митева - гл. уредник, тел. 058/ 602 213, 089/ 632 87 58


МАРТИРОЛОГ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ

„Трагична е, както може би никъде по света, съдбата на българските поети. Страшен е техният мартиролог – защото е дълъг. За по-малко от век – било от вражески куршум; било от обществено политически сблъсъци, било от непосилна мизерия, било от собствената ръка – сиреч пак от непреодолим конфликт със света загиват много поети”

Проф. Петър ВЕЛЧЕВ


-         ХРИСТО БОТЕВ -  184891876
-         ДИМИТЪР БОЯДЖИЕВ
-         ПЕЙО ЯВОРОВ  - 1877-1914;  ЛОРА  -       - 1913
-         ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ  -  1887-1916
-         ХРИСТО СМИРНЕНСКИ  -  1898-1923
-         ГЕО МИЛЕВ  -  1895-1925
-         ХРИСТО ЯСЕНОВ
-         СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ
-         НИКОЛАЙ РАКИТИН
-         НИКОЛА ВАПЦАРОВ  -  1909-1942
-         АЛЕКСАНДЪР ВУТИМСКИ
-         ПЕНЬО ПЕНЕВ  -  1930-1959
-         ЯНА ЯЗОВА
-         АНДРЕЙ ГЕРМАНОВ
-         ХРИСТО БАНКОВСКИ
-         РОСЕН БОСЕВ
-         МИНКО НИКОЛОВ
-         ПЕТЯ ДУБАРОВА
-         ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ  -  1918-1991
-         ДОРОТЕЯ ДОЙЧИНОВА
-         ВЕНЕТА ВЪЛЕВА
-         ????????????????????????????
-        ЗА КОНТАКТИ:
-        
-         Къща-музей “Димчо Дебелянов”
-         Копривщица 2077
-         Тел. 088/ 568 24 91
-         07184 / 20-77;
-         www: store2.data.bg/dimcho/index.htm
-         E-mail: debelyanov_museum@abv.bg
-        
-         ДОЙЧО ИВАНОВ
-         Уредник
-         Тел. 088/635 35 19
-         E-mail:  doicho54@abv.bg
-         Блог:  htpp: doichoivanov1.com;
-         Скайп:  dodone54
-         Фейсбук: Doicho Ivanov