неделя, 1 април 2012 г.

125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. ЧЕСТВАНИЯТА НА 28 МАРТ 2012 Г. В КОПРИВЩИЦА



















125 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ
И
100 ГОДИНИ ОТ ПУБЛИКУВАНЕТО НА „ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ В БАЩИНАТА КЪЩА...”
ЧЕСТВАНИЯТА НА 28 МАРТ 2012 Г. В КОПРИВЩИЦА

В къща-музей „Димчо Дебелянов” в 11 часа уредникът на музея Дойчо Иванов приветства гостите и даде думата на Искра Шипева - директор на Дирекцията на музеите в Копривщица, която откри тържествата с кратко слово.
Сред гостите, уважили празненствата бяха – заместник-областния управител на София област Росица Тодорова; генерал-лейтенант Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва; Тодор Иванов – главен уредник на музей „П. Н. Яворов” – Чирпан; потите Атанас Капралов и Георги Киров – носители на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”; инж. Иван Кесяков – кмет на община Копривщица; Димитър Пиронков – бивш директора на Дирекцията на  музеите – Копривщица и главен експерт в Министерство на културата; ученици от училища, носещи името на Дебелянов от София, Варна, Белене, Ихтиман, Благоевград, Говедарци; ученици от СОУ „Л. Каравелов” – гр. Копривщица; граждани, почитатели и приятели на Димчо и поезията му.
Поздравителен адрес от името на областния управител поднесе Росица Тодорова - зам. обл. управител на София област.
Свилен Каролев, доктор на филологическите науки, литератор и научен работник в БАН – най-близкият родственик на Димчо на празниците произнесе слово. Свои спомени като уредник на музея през периода 1977-1979 прочете поетът и бардът с китара Славимир Генчев.
 Според традицията от последните години и тази пролет бяха засадим няколко белоцветни вишни в тихия двор.
Поклонението на гроба на поета бе съпътствано с изпълнение на военни маршове от духовия оркестър на СОУ „Любен Каравелов“ – Копривщица. Слово произнесе генерал-лейтенант Стоян Топалов – председател на СОСРЗ.  Под звуците на „Покойници“ бяха поднесени венци и цветя. С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на поета.

 Следобед в Старото копривщенско училище започнаха „Димчови четения” – среща-разговор на литератори, поети и лауреати на НЛН „Д. Дебелянов“, родственици, музейни работници, представители на училища с името на Димчо Дебелянов с водещ литературния историк и издател Иван Гранитски.
Представители на Димчови училища представиха своите учебни заведения - СОУ „Димчо Дебелянов” - БЕЛЕНЕ; ОУ „Д. Дебелянов” -  Благоевград; СОУ „Димчо Дебелянов” - Варна; ОУ „Димчо Дебелянов” -  Ихтиман; 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” - София ; ОУ „Димчо Дебелянов” Говедарци.

С изказвания и нови факти и документи за Димчо в дискусията участваха Иван Гранитски, Атанас Капралов, Свилен Каролев, Славимир Генчев, Георги Киров, Дойчо Иванов, Надежда Александрова. Родственицата на поета Найда Тодорова Герданекова-Елкова дари на музея „Д. Дебелянов” стихосбирка на поета, издадена през 1926 г. с предговор от неговия приятел Людмил Стоянов.

Председателят на журито за конкурса „Рецитираме Дебелянов Атанас Капралов – носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ и членовете на журито - Искра Шипева; Свилен Каролев и Георги Н. Киров оценяваха чудесните изпълнения на участниците. Класирането и наградите бяха обявени и връчени на концерта-спектакъл в читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” вечерта.
Концертът започва с художествено-документален мултимедиен филм за Димчо Дебелянов. Прочетен бе поздравителен адрес от Министерство на културата. както и от  името на директора на 134-то СОУ „Д. Дебелянов” .
Наградени бяха участниците в конкурса „Рецитираме Димчо Дебелянов”:
Индивидуални награди:
-      Специална индивидуална награда за Магдалена Димитрова – 134 СОУ „Д. Дебелянов” – София
-      Първо място не се присъжда
-      Две втори места – Симона Венциславова Хальова – Ихтиман и Иван Найденов – Копривщица
-      Трето място – Тодор Лудов – Копривщица
Колективни награди:
-      Първо място – СОУ „Д. Дебелянов” – Белене
-      Две втори места - СОУ „Д. Дебелянов” – Варна и ОУ „Д. Дебелянов” – Благоевград
-      Трето място - ОУ „Д. Дебелянов” - Говедарци
Връчени бяха юбилейни плакети на Надежда Александрова и Славимир Генчев.
В този концерт, по повод 125 години от рождението на Димчо Дебелянов се включиха с великолепни изпълнения големите творци и артисти Хайгашод Агасян и Вили Чаушев; Духов оркестър при СОУ „Любен Каравелов” град Копривщица с ръководители: Добрин Иванов и Петър Францов, както и на директора  Бойка Дюлгярова; група за стари градски песни при читалище „Хаджи Ненчо Палавеев”  с ръководител Мария Иванова; на ученици, гости и граждани, които бяха тук, за да се преклоним пред геройството и гения на непреходния Димчо Дебелянов.
Чудесният празник завърши с „Хубава си моя, горо” в изпълнение на Анастасия Иванова и Нешо Генов от Копривщица.
 
В навечерието на юбилея бяха извършени някои корекции и добавки по експозицията в музея от нейния автор арх. Йордан Иванов. Подредени бяха и витрини с нови документи, книги  и издания за Димчо. Чудесни са изданията на Дирекция на музеите „Светла вяра“ с избрани стихове на Дебелянов (издателство „З. Стоянов“) и на издателство „Персей“ с любовни писма и стихове на Димчо. Показана е и юбилейната монета с лика на Димчо в чест на годишнината, издадена от БНБ. Монетата е медна, с номинал 2 лева и продажна цена 18 лв., придружена от дипляна и официален сертификат. Тя е с тираж 5 000 броя и може да бъде закупена от купчийницата при дирекцията и клона на ЦКБ в града. По идея на Дойчо Иванов на паметника-берелеф на Димчо Дебелянов бе издълбан от каменоделеца Георги Серафимов надписа „Аз дойдох да дочакам мирен заник…“ с автентичния подпис на поета. Атор на берелефа е скулпторът Джока Радивоевич, той е осветен през 1966 г. в двора на музея, а днес е експониран в градинката наблизо. На кладенеца в двора на музея е поставено дървено ведро с бакърено кепче и сега всеки посетител може да пие вода от Димчовия извор.



В



















ЗА РУБРИКАТА „ГНЯВ ОТ ВЧЕРА”

На 28 март Копривщица чества тържествено 125-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов. Това честване трябваше да стане достояние на цялата страна.
Не само Копривщица, цяла България трябваше да види как десетки млади хора от страната рецитират вдъхновено стиховете на Димчо. Повечето медии не проявиха интерес към събитието и дори не споменаха, че 28 март е рожденият ден на поета. Държавата в лицето на многото си министерства – също! Ресорното Министерство на културата се "отчете" с поздравителен адрес, преписан от интернет и подписан "само" от зам. министър. Единствено Областната управа на София-област бе на ниво.
И това е повече срамно, отколкото тъжно!
                                  От участниците в тържествата:
                                  поети, писатели, родственици.