неделя, 12 декември 2010 г.

КОПРИВЩИЦА - НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

КОПРИВЩИЦА – НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

11 декември 2010 г., събота, 07.00 часа: -17°С, 10 ч. - -12°С. И силен вятър (нещо рядко за закътания в долината на Тополница, на билото на Средна гора градец), който удвоява, май, градусите. Снежец – 3-4 см, ама навява. По обед вятъра стихва и туристите плъпват по старинните улички, мегданите, музеите (и заведенията живват, разбира се).

12декември, неделя, 07.00 часа: -15°С, 10 ч. - -11°С. Слънчево, приятно, вятърът е „избягал” нейде по полето. Само дето и туристите нещо ги няма. Е, сигур’ отмарят след емоционалната съботна вечер...

Иначе, в такива тихи и спокойни дни (преди Коледнто и новогодишното пренаселение и тълпи) е времето пълноценно и истински да попиете магията, да усетите чара на Копривщица; да поскитате по калдаръмените сокаци, да снимате каменните мостчета и дувари, достолепните порти и чардаци. И още, и още...

Ами – ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!


   КОПРИВЩИЦА - СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ

“Хубава си, моя горо, миришеш на младост!…. И днес томително и с трепетно вълнение попиваме с душите и сърцата си омайните стихове на Любен Каравелов, пропити с носталгия - обич и тъга по родния край, вдъхновени от неповторимата природна красота на Копривщица и станали песен на цял народ. Тази песен ще чуете и вие със сърцата си в старинния град, сгушен в прегръдките на най-високата котловина на Същинска Средна гора, гален от лъчите на топлото планинско слънце, съхранил своята горда история и уникалните си културни паметници през вековете. 
А когато, потопили се сред омаята на прохладните гори, отпиете от кристално чистите води на бистрите планински извори и уморени, приседнете на слънчева, пъстроцветна поляна, за да се полюбувате на просторни, приказно-красиви гледки, тогава, като в познатата Каравелова песен, вие в един безкраен миг ще почувствате и осъзнаете защо този райски кът е частица и въплъщение на всичко българско и родно, на нашата същност като хора и българи.
Тук, където Средна гора е разтворила пазви на самото си било, за да приюти в една приказна долина този невероятен град, е самото сърце на България, казват поети. Тук, където са се раждали велики поети и просветители, революционери, държавници: "Шепа селце, а плеяда величави имена!…", откъдето тръгва трагичното и кърваво, но освободително Априлско въстание, тук през Възраждането е поставено началото на нова България. Тук днес възрожденските къщи, улички, порти, сводести мостчета, старинни чешми за вечно пазят спомени за героични българи и славни времена. Тук, където е сбрана една невероятна пъстрота на всичко най-българско - дух и материя, в тези топли и прохладни, в тези разкошни летни дни можете да преживеете, да станете част от МАГИЯТА КОПРИВЩИЦА!…
Едно красиво-приказно и вълнуващо изживяване са и разходките из града, с прекрасните и поетични улични ансамбли от романтични възрожденски къщи с красиви дървени порти и високи каменни зидове, по кривите калдаръмени сокаци, покрай ромолящите планински потоци и старинните чешми от дялан камък. Тук можете да бродите с часове в Дебелянов унес, да шептите и сътворявате стихове - родени сякаш сами от тази невероятна атмосфера. Да рисувате, да снимате, да мечтаете. И да любите.

Градът се намира в централната част на България на 110 км източно от София и на 90 км северозападно от Пловдив. Разположен е на 1060 м. н. в., (най-високо разположеният град в България) в интересна вътрешнопланинска котловина на самото било на Средна гора, по поречието на река Тополница, която извира от издигащите се наблизо най-високи върхове в планината - Богдан 1604 м. и Буная - 1572 м. Голямата надморска височина, обширните (засега) вековни гори, бистрите потоци, кристалночистият, свеж въздух правят природата и климата тук също уникални. Поради това градецът е един превъзходен курорт и с продължителната си, снежна и здрава зима, и с топлото и прохладно лято.

НЯКОИ ДАННИ ЗА ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА
(2003 г.)

Площ:  139.165 км²; Града:  1 368 дка.
Население:  2 557 души (2003 г.)
До 19 г.:  16%;
Работоспособни: 58%;
Пенсионери: 26%.
Структура на заетостта
Селско стопанство:  42%;
Индустрия:  16 %;
Туризъм, търговия и услуги:
Бюджетна сфера:
СОУ “Л. Каравелов”:  341 ученици; педагогически персонал 33 (2003-4 уч.  г.)
ЦДГ “Евлампия Векилова”:  80 деца; 17 персонал.
Надморска нисочина:  1060 м.; средно – 1172 м.
Средногодшна температура: +6.8º;  януари:  -4.2º;  юли: +16.8º.
Река Тополница:  154.8 км. дължина.
Земеделски земи: 55 079 дка (39.6%); ниви  13 043 дка (23.7%);
необработваеми:  50% ;
Държавни земи:  84 539 дка (61%);
Общински:   28 090 дка (21%);
Частни:   18%
Картофи: 6 200 дка; 1.5 т/дк – добив.
Горски фонд:  81 243 дка (59%);
Държавен:
Общински:
Частни:

За контакти:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ                           WWW:  koprivshtitsa-bg.com
ОБЛАСТ СОФИЙСКА                                  
КОПРИВЩИЦА 2077                                E-mail: obs_koprivshtica@abv.bg
Община Копривщица                                              Лице за контакти: 
ул. “Любен Каравелов “№ 16                                    Милена Паралеева
Тел.: 00359 7184/ 21-24; факс: 21-04              Тел.:   00359 888118288

Уникално и безценно е богатството съхранено в Копривщица, перла в съкровищницата на България. Над 250 са паметниците на културата в града, а шестте къщи-музеи показват и разказват за епохата на българското Възраждане и великите българи, родени тук, за техните дела на ползу роду, за епохалните събития в нашата история. Те са основната културна атракция в града и задължителна спирка за туристите. За тяхното опазване, развитие и ежедневна работа се грижи ДИРЕКЦИЯТА НА МУЗЕИТЕ в града.
Музеите в Копривщица работят от 09.30 до 17.30 (през зимния сезон от 9 до 17) часа без прекъсване, като в понеделник почиват музеите "Т. Каблешков," Битов музей Ослекова къща и"Д. Дебелянов", а във вторник - "Л. Каравелов", Битов музей Лютова къща и "Г. Бенковски". За повече информация и заявки за посещения:
Дирекцията на музеите организира по желание на гостите обиколки из града и околностите; наблюдаване и участие в изработване на битови предмети, и във фолклорни прояви; организиране сватбени тържества и други чествания във възрожденска обстанова; заснемане на музикални и други видеоклипове и филми с невероятен декор от старинна архитектура; организиране на конференции, семинари и научни форуми; открити уроци; консултантска помощ;  литературни вечери и четения;  ; премиери на книги; работа с богат архив от документи и условия за научно-изследователска работа.

ЗА КОНТАКТИ:
Дирекция на музеите – Копривщица
Площад “20-ти Априлий” № 6, п. к. 2077
Тел./факс 07184 / 21-80;
Искра Шипева – директор, 088/ 574 31 17

Старото училище “Свети Кирил и Методий” е паметник на културата и тук е създадено от видния книжовник Найден Геров през 1846 г. това е първото класно училище в България.

Реализирането на проект за екотуризъм създаде нови възможности за разходки, отдих и наслада чрез създаването на 11 нови туристически екопътеки със заслони в Средна гора и аткракции сред красивата природа и уникални феномени.
Най-съвременни условия за информация
и цялостно обслужване на туристите предоставя модерният
Посетителски център "Богдан"
(До училището)
бул. "Хаджи Ненчо Палавеев" № 77А.
Лице за контакти:  Милена Паралеева  Тел.:   00359 888118288
                  В Копривщица местата за спане и хранене са около 1 000. Можете да отседнете в уютни малки хотелчета и къщи за гости, механи във възрожденски стил или модерни ресторанти. За информацията и настаняването се грижи

Туристическият информационен център
площад - "20-ти Априлий" № 4.
ЗА КОНТАКТИ:   тел./ факс -  07184/ 21-91;  www.koprivshtitsa.info;
e-mail: tourist_centre@yahoo.com;  skype:  koprivshtitsa.info

Обектите на БТС  в Копривщица са туристическите спални "Богдан" и "Войводенец", които предлагат туристически условия.
Телефони: 07184/21-45, 21-63, 22-15; 088/ 773 34 30.

За пешеходните туристи - внимание!
Хижа "Богдан" е разрушена и не работи!!!


ОКОЛО КОПРИВЩИЦА

        На няколко километра югозападно от Копривщица , малко под гарата, на река Тополница се намира планинският язовир “Душанци” с богати възможности за риболов, водни спортове, къмпиране и отдих, съчетан с приятни разходки из красивите околни гори, богати с гъби, разнообразни билки и горски плодове.

        24 километра на юг по шосето за Пловдив е известният балнеологичен курорт Стрелча с минерални бани, басейни, почивни станции. Селището е с много богата древна култура, представена в местия исторически и археологичен музей с изключителни находки. Наблизо е и една от най-големите и богати тракийски могилив България – Жаба могила. На 14 км от Стрелча е Панагюрище,  на 20 км  -Старосел с известната тракийска могила.

        Еленската базилика е интересен обект с внушителни останки от раннохристиянска църква и манастир от V-VІ век. Намира се в полите на Стара планина, на 2 км северно от шосето за София, отбивката е между с. Антон и град Пирдоп.

       Екскурзии в рамките на един ден могат да се правят и до Клисура – 20 км; Пирдоп и Златица – 30 км; Карлово и Сопот – 50 км.
ХИЖИТЕ ОКОЛО КОПРИВЩИЦА

    ХИЖА "СРЕДНОГОРЕЦ"

Намира се  в Средна гора, на около 5 часа източно от Копривщица. По маршрута се изкачва първенеца на Средна гора връх Богдан (1604 м.н.в.; 3.5 ч. от Копривщица и 1.5 ч. до хижата). От града посоката е изток по течението на Крива река. Добра маркировка, до върха. Модерна сграда с всички удобства и туристически цени. Предлага храна и напитки.
Тел.088/942 82 93


ХИЖА "ПАВЕЛ ДЕЛИРАДЕВ"
Намира се  в Средна гора, на около 4 часа източно от Копривщица. Посоката от града е западно по течението на Бяла река и добра маркировка. Туристически удобства и туристически цени. Храна и напитки по предварителна заявка.
Тел.088/ 296 63 37; 087/ 625 76 86; Е-mdil: tihanova@abv.bg


ХИЖА "ВЕЖЕН"

Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от местността Козница, посока север, на около 6 часа. Маркировка почти липсва, гони се посока север и билото, а оттам по маркировката. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 90


ХИЖА "ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ"
Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от село Антон (източния край), посока изток - североизток, на около 6 часа. Добра маркировка. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 84;


ХИЖА "МОМИНА ПОЛЯНА"

Разположена в Стара планина на север от билото. Изходен пункт от село Антон (площада), посока север, на около 5 часа. Добра маркировка. Има бюфет, храна по заявка.
Тел.089/671 52 89
ХИЖА “ПАСКАЛ”

Изходен пункт - гара Пирдоп, на 2.5 - 3 часа по добра маркировка на
 север от жп гарата. Кацнала на южния склон на Стара планина под едноименния
 връх (2029 м.), тя е възлов пункт за преходи към билото на Стара планина и
съседните  хижи “Свищи плаз” – 1.5 ч., “Момина поляна” – 3.5–4 ч.,
 “Г.Бенковски” – 5 ч., “Вежен” – 6.5–7 ч.
Тел. 088/ 514 87 12; 088/ 758 11 50






КОПРИВЩИЦА

Ти си моята любов закъсняла.
Та аз до трийсет не съм те познавал.
И внезапно пред мене изгряла
аз отдавна за теб съм изгарял,
за да срещна във теб красотата
на две очи от любов засияли.
Да приема с покорство съдбата
да стана син на реките ти бели.
И всред твоите горски усои
всяко лято прохлада да дишам.
Да се чувствам пред портите твои
по Дебеляновски млад и излишен.
Да не виждам как бягат годините -
тука времето сякаш е спряло…
Възрожденски са все още руините,
в които то е до днес оцеляло.
А когато пристъпя на пръсти
в оня двор с белоцветните вишни
аз със обич пред тебе се кръстя.
И на щастие въздуха дишам.

                             Георги Н. Киров

Съставил:  Дойчо Иванов

За контакти:
КЪЩА МУЗЕЙ “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”
 КОПРИВЩИЦА 2077, Ул. „Д. Дебелянов” №6
ДОЙЧО ИВАНОВ
Уредник
Тел. 088/ 635 35 19; 07184/ 20-77; дом: 29-61
www: store2.data.bg/dimco/Index.htm
Скайп: dodone54





КЪЩАТА - БАЩИНА И РОДНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН...

1 коментар:

  1. Много ми е мило, много ми е свидно. От този град е родът ми по майчина линия. В този китен град съм ходила едва няколко пъти, а толкова го обичам. Сърдечно благодаря за прекрасно поднесената информация. Ще се възползвам непременно!

    ОтговорИзтриване