петък, 24 юни 2011 г.

ГЕРБ превърна наглостта в добродетел, глупостта - в сила, а поста - в достойнство

ГЕРБ превърна наглостта в добродетел, глупостта - в сила, а поста - в достойнство

На фона на Доган Лъчезар Иванов е кокошкар. Но Доган има инстинкт за самосъхранение - когато го хванат в крачка, мълчи, а не плямпа агресивно

Петьо Цеков. В. "СЕГА", 24 юни

Петьо Цеков
Агресивната глупост е обезоръжаваща. Тя е като въздуха - изпълва всякакъв обем. И полепва като досадно леке.
Да дебатираш с агресивната политическа глупост е безсмислено и непродуктивно. Подобен дебат моментално те вкарва във вица за онзи юнак, дето се борил с прасе - и двамата се окаляли, само че на прасето му харесало...
Всеки път, когато депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов изпълзи от законодателната тоалетна и започне да членоразделя как страда от нападките на лоши журналисти, комунисти, бизнесмени и т.н., агресивната глупост се институционализира. Тя обича да прави това - да страда и да надува бузи по телевизора. В такива моменти дори политически религиозният тип, който си е заковал с кабърчета плакат на Бойко в коридора, моментално би разбрал, че срещу него стои безпардонна арогантност. Но по-лошото, което би разбрал вярващият гербаджия, е, че доктор Иванов е точно този, за който се представя -
той е лицето на Партията!
Да, някои го наричат Мозъка на ГЕРБ, но това е недостойна медийна инсинуация - той всъщност е Лицето. За мозък определено не става. Мозък има, колкото да сложи равенство между скромната си персона и политическа партия ГЕРБ. Мозъкът му стига само да заключи, че питанията за доходите му са пряка атака срещу Партията, Правителството и Демокрацията.
Откакто се разбра, че прибира освен добрата депутатска заплата и по над 10 000 лева на месец по договори със застрахователната компания "Евроинс" и охранителната фирма "Секюрити груп алфа", тази персона с имунитет неспирно се опитва да обяснява, че е постигнала мечтата на политика - по законен начин е успяла да защити частните интереси на въпросните фирми, да защити и обществения интерес като народен представител, а не на последно място - да защити и личния си интерес, като прибира пари от всякъде, откъдето капят.
С такъв "Витрувиански човек" трудно се спори
Той превръща наглостта си в добродетел, глупостта си - в сила, служебното положение - в достойнство.
Как да защитиш пред него тезата, че депутатите като хора, които са оторизирани да вземат решения от името на избирателите си - би трябвало доброволно да се посветят само и единствено на обществото? Как? Той не е от хората, които биха ходили голи и боси в името на идея. Типове като Иванов не стига, че ни управляват, но не са съгласни и с договора за управление - искат повече пари.
Вижте как Иванов изтъква законното си право да се облагодетелства! Логиката му е уникална. Този плямпащ терминатор смята, че щом има дипломи от ПУЦ, значи е достоен да се възползва от служебното си положение. (Каквото и да разправя, факт е, че преди да стане известен като лично джи пи на премиера, този случаен индивид не е прибирал по 10 бона на месец.) Понеже като шеф на здравната комисия в НС е получил благодарствена грамота от някаква фондация, значи е абсолютно достоен да заработва 10 бона на месец. Щом някаква неправителствена организация го е отличила като "млад политически лидер" - значи може рязко да забогатее. "Комунистите от ВАК" му присъдили научна степен "доктор" - за него това е подпечатана гаранция, че може да прибира хиляди левове откъдето му падне, без да се съобразява с дребната подробност, че е сключил договор с избирателите и за това получава заплата. Обществен интерес ли? О, за него няма значение дали работи в парламента или на нивата - все си е работа. За него не съществуват понятия като "конфликт на интереси", щом си плаща данъците и се е регистрирал по ДДС.
Но наглостта нямаше да е пълна,
ако не беше изцепил дълбокомислени фрази от рода на: "Когато човек полага квалифициран труд и законът му разрешава, е морално да получава големи възнаграждения". Интересно защо по тази логика ние, дето имаме висше и не крадем, не получаваме над 10 бона! Лъчо Лицето знае защо: "Докато някои спят, аз работя!". В логиката на управленеца Иванов ние сме спящи хора. Ние не заслужаваме блага. Ние изпускаме шанса да се възползваме от предоставените възможности.
И хиляди пъти той е прав...
Докато народът спеше, такива като него не дремаха! Правеха пари. Колкото и Иванов да ви разправя, че му плащали, щото обслужвал 1500 души, бъдете сигурни, че в тоя "бизнес" труд няма. Има договор, има закон, но труд няма. Много ще ми е любопитно да срещна поне един от 1500-те души, обслужени всеки месец от него...
Лесно е да се каже, че Иванов е върхът на управляващия цинизъм. Не забравяйте обаче, че доста хора от ГЕРБ се борят за тази титла. Цветан Цветанов не разправяше ли как с едната заплата и малко помощ от тъщата е успял да закупи всички онези апартаменти? Нали и той е правил пари като консултант. Шефът на СОС Андрей Иванов не ви ли разказваше, че с помощта на 120-годишен труд е успял да развие успешния си бизнес?
Вие вярвахте ли?
Всички те действат на изконния политически принцип: "Работим като власт, значи имаме право да трупаме!" На техния фон Бойко Борисов изглежда като монах отшелник - той няма 6 апартамента и 12 фирми, не се е чуло да взема пари в брой. Не знам дали съм прав, но в този смисъл Борисов все повече заприличва на късния Виденов, който не крадеше, но бе съсипан заради заобикалящата го варварска некомпетентност.
Не, не съм прав! Борисов е водач и идеолог на тези хора. Той разрешава тази технология на упражняване на властта. Той прокламира преди години и защити основния си постулат, според който "политиката е лайно, увито в целофан". Нормалността в този свят е друга - там Борисов черпи с 10 000 кебапчета, приказва за женски гащи, жали горко за времето, га е люпил семки на "Герена", казва на депутатите: "Не ми е приятно да ви гледам"... И от тази "нормалност" се водят Иванов, Цветанов и всички в редичката ГЕРБ. Перефразирайки социолога Цветозар Томов - държат се като мутри пред нощен бар.
Да, на фона на Доган тези хора са дребни риби. Кокошкари. Без да свърши някаква значима работа, Доган все пак получи хонорар от милион и половина лева. Но Доган поне има инстинкт за самосъхранение - когато го хванат в крачка, той мълчи, скатава се, не парадира.
Агресивната глупост не знае кога да спре.
(Още статии от автора: http://www.tlaka.com)
--------

Няма коментари:

Публикуване на коментар