събота, 2 март 2013 г.

ДИМЧОВА ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР В СКОПИЕ      На гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" 
На Скопския Камен мост

  ДИМЧОВА ВЕЧЕР В СКОПИЕ
Славимир Генчев, Дойчо Иванов

На 26 февруари 2013 г. в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Македония, се състоя вълнуваща литературно-музикална вечер, посветена на Димчо Дебелянов във връзка и със 125-годишнината от неговото рождение, която бе тържествено чествана  в България през миналата 2012г.
 Част от активната и всеотдайна публика
 Славимир Генчев, Георги Н. Киров
                                                   Дойчо Иванов, Димитър Христов

Вечерта бе организирана по инициатива на Димитър Христов – директор на БКИЦ – Скопие, и с любезното съдействие на къща-музей „Димчо Дебелянов“ към Дирекция на музеите – Копривщица и активната подкрепа на ръководството на Дирекцията. В срещата с жадните за високо българско художествено слово македонски граждани, за българщина, за общуване и душевно съпричастие (сред които имаше и гости от Западните покрайнини – територия в Република Сърбия, населена с българи) участваха носителите на Националната награда „Димчо Дебелянов“ Георги Киров (2004 г.) и Славимир Генчев (2012 г.), както и уредникът на Дебеляновия музей в Копривщица Дойчо Иванов. В групата бе включен и дарителят от Копривщица Любен Стоичков, който направи заедно с останалите участници и голямо дарение от книги и материали за България и Копривщица на БКИЦ – Скопие, а също и здравец от Дебеляновия двор и много мартеници по повод наближаващия ден на Баба Марта.
Вечерта започна с прожекция на документален филм за Копривщица – уникалния възрожденски град, за който в България знае всяко дете, но чието име не говори нищо на по-голямата част от населението в съседна Македония.
Димитър Христов, който откри и води срещата, изтъкна значението и ролята на Копривщица като български възрожденски, стопански, търговски и духовен център и люлка на Априлското въстание от 1876 г. Дойчо Иванов представи в обобщен вид мястото и ролята на Копривщица и нейните жители за културното и духовно израстване на българския народ в светлината на 190-годишнината от рождението на Найден Геров (роден на 23 февруари 1823 г.), открил в Копривщица първото класно училище. След като посочи големите събития и личности, които е дала на България Копривщица – книжовници, писатели, духовници и революционери, Иванов се спря по-подробно на житейския и творчески път на най-съвършения български поет – Димчо Дебелянов. В магически създалата се още от самото начало невероятна духовна и сърдечна атмосфера, той въведе в атмосферата на „… Дома бащин и роден за всеки българин…“, разказа за Димчовите поетични празници през август, за културния живот на града-музей и съхранените културни и исторически паметници, за възможностите за отдих и туризъм. (Това така заинтригува присъствуващите, че след срещата веднага се заговори спонтанно за организиране на екскурзия до Копривщица със съдействието на БКИЦ и Дирекцията на музеите.
Емблематични за творчеството на Дебелянов и за цялата българска поезия стихотворения („Черна песен“, „Аз искам да те помня все така“, „Да се завърнеш в бащината къща“, „Помниш ли, помниш ли тихия двор“) прочете Георги Киров, разказвайки накратко и интересни моменти от историята на тяхното създаване; той рецитира и две свои стихотворения, посветени на „поета на жизнения подвиг“ (по определението на Димчовия приятел Людмил Стоянов), а Славимир Генчев изпълни няколко свои песни по стихотворения на Дебелянов и по свои стихове, пропити от дебеляновска атмосфера и звучене. Тук стана дума и за това, че Дебелянов е родоначалник на най-плодотворната линия в българската поезия след него и е повлиял най-много от всички български класически поети на развитието на българското художествено и поетично слово и на българската поезия като цяло. Без да бъдат негови епигони и подражатели, в творчеството на мнозина и от съвременните български поети се открояват елементи от дебеляновския поетичен свят и атмосфера, което още веднъж показва каква е истинската величина на неговата безсмъртна поезия.
Накрая Димитър Христов прочете свое ново стихотворение за Дебелянов, кръстено просто „Поетът“.
След това срещата продължи на чаша вино, а разговорите бяха посветени на българската поезия и култура и на нейното по-нататъшно успешно представяне в братска Македония. Паметникът на Цар СамОил

Благодарение на изключителното гостоприемство и всеотдайно участие и на на сътрудничките в БКИЦ – Скопие – Анастасия Златилова и Валентина Захариева гостите имаха възможност да посетят музеи, галерии и други исторически и културни забележителности в Скопие, да се насладят в чудесното пролетно време на красотата, колорита, многообразието и да почувстват истинската атмосфера на този уникален град.

 БКИЦ - Скопие
 Църквата "Свети Климент Охридски"
 "Дипломираните" гости в кабинета на г-н директора Димитър Христов


 На тръгване


Димитър Христов връчи на скъпите гости и почетни дипломи за представяне и популяризиране на българската литература и култура, на творчеството и житейската съдба на Димчо Дебелянов.

В навечерието на 1 март в залата на БКИЦ бе е подредена богата изложба с мартеници, повечето от тях изработени от деца и възрастни, редовни посетители на Българския културно-информационен център.
Снимки: Анастасия Златилова, Славимир Генчев, Дойчо Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар