вторник, 16 август 2011 г.

ДИМЧОВА ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР 2011г.


95 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ
80 ГОДИНИ ОТ ПРЕНАСЯНЕТО НА КОСТИТЕ НА ПОЕТА

ДИМЧОВА ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР
 „ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ В БАЩИНАТА КЪЩА...”
13 август 2011 година

 ИВАН ЕСЕНСКИ Е НОВИЯТ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА
 „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ” ЗА 2011 г.
          

„ПОД ТОЯ КАМЪК, С ТВОЙТО ИМЕ
ИЗТЛЯВАТ БЕЛИТЕ ТИ КОСТИ...
СТАНИ, БРЕ ДИМЧО, ПОСРЕЩНИ НИ,
ОТНОВО ИДЕМ  ТИ НА ГОСТИ….“
(По Усин Керим)

С  този перефразиран стих на Усин Керим за приятеля му Пеньо Пенев уредникът на музея Дойчо Иванов откри поклонението на гроба на Димчо в Копривщица на 13август. За нежния лирик и неговата изповедна поезия говори Димитър Милов - носител на Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2010 година. С цветя и минута мълчание бе почетена паметта на поета.
                  Поетичната вечер продължи в бащината къща. Тя бе открита от директора на Дирекцията на музеите-Копривщица Искра Шипева. Водещ бе екскурзоводката Рени Пачева. Тя прочете приветствие от зам. министъра на културата Митко Тодоров. Актьорът Георги Гайтаников изпълни стихове на Димчо.
Представена бе книгата „Те можеха да бъдат нобелисти“ на литературния критик Йордан Каменов. За книгата говори  поетът Атанас Капралов, носител на НЛН „Д. Дебелянов“ за 2008 г. Есето за Димчо от книгата бе прочетено  от актьора Веселин Рогачев.
Представено бе издателство „Милениум“, което показа свой книжен щанд в двора на музея и неговия автор Кристофър Бъкстон. Той бе представен от Георги Н. Киров и прочете своя текст „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ И АНГЛИЙСКИ ПОЕТИ  ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ - Кратка студия на литератора КРИСТОФЪР БЪКСТОН, писател и преводач, съставител и преводач на антология на българската поезия на английски, както и на други текстове за Димчо Дебелянов и за българската литература и култура.

Чудесен рецитал рецитали по Димчови стихове изнесе талантливият актьор от театралния състав при пирдопското читалище Веселин Рогачев.

         Романтичната атмосфера бе обогатена и с изпълненията на поетите и бардовете Маргарита Петкова, Бойко Георгиев, Камелия Кондова, Атанас Капралов, Екатерина Ослекова, Ели Видева, Славимир Генчев, Мариана Дафчева, Иван Есенски, Димитър Милов, Георги Киров, ученичката от Копривщица Татяна Атанасова. Присъстваха и много други поети и литератори, Димчови приятели и почитатели.
Журито тази година бе в състав: Георги Н. Киров - председател и членове - Маргарита Петкова, Искра Шипева, Димитър Милов, Славимир Генчев, Атанас Капралов,  Ивайло Диманов и Дойчо Иванов. Номинирани бяха поетите проф. Иван Бързаков, Иван Есенски, Ивайло Балабанов, Михаил Григоров и Светлана Йонкова. Номинираните представиха свои стихове, а Георги Н. Киров им направи кратко литературоведско представяне. Всички изпълнители и почетни гости получиха грамоти и значки с лика на Димчо и паметника „Майката“.
          Кметът на Копривщица Любомир Цеков обяви единодушното решение на журито Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2011 година да бъде присъдена на Иван Есенски и му връчи наградата – почетен плакет, грамота и парична сума. Лауреатът, тогнат и много развълнуван благодари за признанието и изпълни свои стихове.
         Предвид предстоящата 125-годишнина на Димчо през 2012 година поетът Георги Киров отново лансира идеята си за учредяване на световна литературна награда на името на Дебелянов. Както и за обявяване на 2012 година за година на Димчо Дебелянов от ЮНЕСКО. Основание за това дават съвършенството на творбите му, които нямат равни на себе си, а той е един от  малцината световни поети, които виртуозно пресътворяват в невероятни строфи вечните думи и най-съкровените човешки чувства. Така Димчо заема почетно и високо място в световното културно пространство, и отново, и отново доказва с вечното си творчество, че в началото на ХХ век България далеч е изпреварила в поезията много страни и школи.
         Идеята бе приета с интерес и ангажираност от литераторите, като бе споделено, че чрез Дебелянов България може да покаже отново на света позабравеното и непризнавано свое уникално културно наследство, което е достойно за световната културан съкровищница. Предстои конкретна работа за осъществяване на хубавия замисъл.
         На по чаша вино и сладки раздумки вечерта плавно преляа в здрача и неповторима поетично-музикална атмосфера със свободни изпълнения на поени, бардове и много съпричастни Димчови почитатели.

                                                                    Дойчо Иванов - уредник на музея

Няма коментари:

Публикуване на коментар